Τρεις νεοι αποχαιρετουν τον Μικη Θεοδωρακη


  
  Στις 2 Σεπτέμβριου του 2021, ο Μίκης Θεοδωράκης αποχώρισε από αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 96 ετών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες του 20ου αιώνα. Ήταν ένας λαμπρός καλλιτέχνης, που με την μουσική και τα τραγούδια του ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Αντίο Μίκη! Μακάρι και οι επόμενοι να έχουν όσο κουράγιο και δύναμη ψυχής είχες εσύ!
Κωνσταντίνος Γιαντσελίδης

  Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των ενενήντα έξι ετών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο, μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Μίκης μπορεί να έφυγε αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει στις καρδιές μας, εμπνέοντας μας μέσω της μουσικής του, των αγώνων του υπέρ της δημοκρατίας και της αγάπης του για την Ελλάδα. Τα βάσανα που έχει περάσει στην προσπάθεια του για ειρήνη και δημοκρατία, από την αναγκαστική διαμονή του στην Μακρόνησο και την φυλάκιση του στις φυλακές Αβέρωφ μέχρι και την εξορία του στην Γαλλία και τους αντιδικτατορικούς αγώνες του εκεί τον κάνουν πρότυπο ακόμα και για τις νεαρότερες γενιές οι οποίες δεν τον έχουν πετύχει στην εποχή της ακμής του. Αντίο Μίκη. Ο θάνατος σου έμελε να γίνει και το εισιτήριο σου στην αθανασία.
Σοφία Παπαδογιάννη

Σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τον δικό του επίλογο και να γράφει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του έθνους. Θα τον τραγουδούν οι παλιοί και θα τον μαθαίνουν οι νεότεροι. Δε θα ξαναδούμε δικές του ενορχηστρώσεις , τραγούδια του, συνθέσεις του.. Ο Μίκης  ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος! Σε κάθε κοινωνία τέτοιους ανθρώπους αναζητάμε πόσο μάλλον σήμερα, συνθέτες που ξέρουν να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και να θέτουν άλλες βάσεις. Τον Μίκη δε ξέρω αν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κάποιος για το τι ήταν πραγματικά. Ο Θεοδωράκης έπαιρνε ζωή από την μουσική του και παρέσυρε  σε αυτό το μουσικό ταξίδι όλους όσους τον άκουγαν . Δε γίνεται μόνο με ένα από τα τραγούδια του να περιγράψουμε ή να χαρακτηρίσουμε τη σπουδαιότητα αυτού του καλλιτέχνη, είναι όλα τα τραγούδια του συνολικά, είναι όλες οι συμβουλές και οι πεποιθήσεις του συσσωρευμένες, είναι όλα όσα έζησε - άντεξε και μας διηγήθηκε.. Αυτός ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης!!

ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΊ το αναίτιο δάκρυ
Νυν η ταπείνωση των θεών 
Νυν η σπόδος του ανθρώπου 
Νυν νυν το μηδέν 
Και αείν ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας.
Έλλη Τσαρούχα

Δημοφιλείς αναρτήσεις