Το Ημερολόγιο 23 μαθητών απ' όλη τη χώρα για τη καραντίνα!

Μαθητές απ’ όλη τη χώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους, και με αισιοδοξία παρουσιάζουν τη θετική πλευρά της ζωής ενόψει μιας πανδημίας!


… Και αφού η πανδημία έκανε την «θεαματική» εμφάνισή της και στη χώρα μας, η ζωή των πολιτών έχει αλλάξει αισθητά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ως σήμερα έβλεπαν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει αυτήν την αλλαγή, ως αρνητική. Ωστόσο οι νέοι είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε και την άλλη όψη του «νομίσματος»! 23 νέα παιδιά απ’ όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους, δίνοντας την αισιόδοξη πλευρά της «καραντίνας»…

Μια ευκαιρία για να «τα πεις με τον εαυτό σου» και για να αλλάξει η νοοτροπία των νέων

«Πολλοί βλέπουν την καραντίνα σαν μια μορφή φυλακής και εγκλωβισμού. Εγώ, στον χρόνο αυτό όμως κατάφερα να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου, κατάφερα να οργανώσω τις σκέψεις μου. Πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την κατάσταση και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας.»

«Κάνω πράγματα με τα οποία δεν περίμενα να ασχοληθώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, τόσο λόγω φόρτου εργασίας, όσο και λόγω απροθυμίας από μέρους μου. Το μυαλό μου έχει καθαρίσει, ξεχνάω το αίσθημα της πίεσης και του άγχους. Δίνεται η ευκαιρία στο άτομο να υπερισχύσουν η υπευθυνότητα και η ωριμότητα του.»

«Μέσω της «καραντίνας» νιώθω πιο ασφαλής, άρχισα να βλέπω κάπως αλλιώς τα πράγματα και να θέλω να ζω το σήμερα χωρίς να περιμένω το αύριο.»

Θάνος 14, Αθήνα
Αλέξανδρος 16,Κιλκίς
                  Μαίρη 16, Γρεβενά                    

Η 18άχρονη Άννα από τη Καρδίτσα έχει βρει την ηρεμία της όλο αυτό το διάστημα.
«H ζωή μου είναι μια χαρά, μπορώ να κάτσω να αράξω να δω μια ταινία με τους δικούς μου. Έχω ηρεμήσει και μπορώ να  διαβάσω σωστά.»
Ενώ μαζί της συμφωνεί και η 15άχρονη Στέλλα απ’ τη Λευκάδα…

«Είναι ένα καλό διάλειμμα, το οποίο φαίνεται ότι χρειαζόμουνα, έχοντας αποβάλει κάθε μορφή πίεσης, κατάφερα να δεθώ περισσότερο με την οικογένεια μου.»
Οι νέοι φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί με αυτή τη μικρή αναμονή, στην οποία έχουν υποβληθεί οι ζωές τους, αξιοποιώντας την δημιουργικά!


Μελίνα 16, Ιωάννινα  «Είναι ωραία αυτή η αίσθηση του άπλετου ελεύθερου χρόνου. Το έντονο αίσθημα οκνηρίας που σε καταβάλει σε οδηγεί έτσι ώστε τελικά να διαβάσεις εκείνο το «βιβλίο» να φτιάξεις τη βιβλιοθήκη, ή τη ντουλάπα σου. Όσο πιο πολύ βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο άλλα τόσα πράγματα μπορείς να κάνεις, αρκεί να προσπαθείς.»


«Έχεις την ευκαιρία να αναβαθμίσεις τον χώρο που ζεις σε σχολείο, ησυχαστήριο,  γυμναστήριο, σε περιβάλλον εργασίας. Μπορείς να γεμίσεις τον χρόνο σου κάνοντας μια ανανέωση ή ακόμα και ανακαίνιση στο σπίτι. Επίσης, μπορείς να ασχοληθείς με διαδικτυακά μαθήματα ξένων γλωσσών ή και μουσικών οργάνων.»                                                                                                          Π                                                                                                                Ηθικεύρυς, 18 Λέσβος.

..παρά την αρχική αναστάτωση.. οι μαθητές της Γ’ Λυκείου αντιμετωπίζουν θετικά τη δοκιμασία που περνάμε τον τελευταίο καιρό!

«Μετά το ξαφνικό κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων, συνειδητοποίησα το πόσο ευφάνταστο ήταν όλο αυτό. Ποτέ δε πίστεψα ότι αυτή η μέθοδος θα λειτουργούσε σωστά και όμως βγήκα λάθος, ήταν μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τομέα. Απ’ όλη αυτή την κατάσταση μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι σαν κοινωνία, μα πάνω από όλα ο στόχος όλων είναι να βγούμε υγιείς!»                                                                                
                                                                                                                                 Μάγδα 18, Κοζάνη
«Ο μαθητής έχει πολύ περισσότερο χρόνο να μελετήσει, να καλύψει τις αδυναμίες και τα κενά του αλλά και να εξασκηθεί περισσότερο κάνοντας συνεχείς επαναλήψεις. Επίσης το εγχείρημα της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, δεν αντικαθιστούν την δια ζώσης μάθηση, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για επίλυση τυχόν αποριών με τη βοήθεια του καθηγητή και συνοδεία συμπληρωματικού υλικού.»                                                                                                                      Κ                                                                                                                Kώστας Β. 18, Θεσσαλονίκη
«Αν και ζούμε ιστορικές στιγμές και πρωτοφανή γεγονότα που δεν έχουν ξαναγίνει …. Μπορώ και διαβάζω τις ώρες που χρειάζεται καθώς είμαι Τρίτη Λυκείου. Έχω λιγότερο ψυχολογικό στρες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, από όσο πριν,  γεγονότα που βοηθούν στην εσωτερική μου «ενδοσκόπηση». Ακούω περισσότερη μουσική, βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές, κοιμάμαι πολύ, πράγματα που δε μπορούσα να κάνω τόσο καιρό πριν.»                   Κ                                                                                                          Κωνσταντίνος 17, Θεσσαλονίκη


Οι νέοι σταδιακά γνωρίζουμε την έννοια και τη σημασία της δημόσιας υγείας! Και αυτό μας το επιβεβαιώνουν τα λόγια, του 15άχρονου Ιάσονα απ’ την Αθήνα και της 18άχρονης Μαρίας από το Ρέθυμνο, αντίστοιχα!

«Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία! Ήρθε η ώρα τα δημόσια συστήματα υγείας να δοκιμαστούν και έτσι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, γνωρίζοντας τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας.»

«Μπαίνουμε στη διαδικασία να τηρήσουμε κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής, υιοθετώντας συνήθειες αυτοπροστασίας, που μέχρι τώρα αγνοούσαμε. Θα καταφέρουμε να βγούμε από όλο αυτό καλύτεροι. Και αυτό είναι που μετράει.»


Για κάποιους μαθητές, η συνειδητοποίηση της (νέας) πραγματικότητας τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις όσο και στα παγκόσμια δεδομένα, είναι στο επίκεντρο.

«Δυστυχώς ο κόσμος υποφέρει, αλλά φαίνεται πως ο πλανήτης μας έχει μία καλή ευκαιρία για να ανακάμψει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Όλοι οι άνθρωποι τόσο της διπλανής πόρτας και όχι μόνο, ανεξάρτητα από την πληθώρα διαφορών, έχουν δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά, δίνοντας ένα κοινό αγώνα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται εξάλειψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης.»

«Aυτό που έχει ουσία είναι το πνεύμα ομοψυχίας που συνδέει τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, φύλου και χρώματος παραμερίζοντας συμφέροντα, πολιτικές και διπλωματικά παιχνίδια. Μένουμε ενωμένοι και πιο αδελφοποιημένοι.»
«Φυσικά και δε συγκρίνεται ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας με την αδράνεια αυτών των ημερών. Οι περισσότεροι νομίζω αναπολούμε εκείνες τις μέρες που όλα έρρεαν κανονικά. Ωστόσο μέσω αυτής της κατάστασης μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι πράγματα που θεωρούμε δεδομένα τελικά δεν είναι.»
Σπύρος 16, Κέρκυρα
Σαράντος 17, Καλαμάτα.
Ανδρέας 16 Κοζάνη.


                        

Και τελικά… οι απλές στιγμές κάνουν τη διαφορά!

«Ο μήνας αυτός με άλλαξε προς το καλύτερο. Ιεράρχησα διαφορετικά τις ανάγκες μέσα μου, έγινα πιο δημιουργική και πιο αισιόδοξη. Αναθεώρησα αρκετά πράγματα και πλέον καταλήγω στο ότι τα απλά είναι αυτά που μετράν στη ζωή μας. Από την αγκαλιά ενός φίλου μας, μέχρι την γλυκιά μυρωδιά του καφέ μπροστά στην θάλασσα.»
Άννα 20, Αλεξανδρούπολη

   

Από πολλούς, η περίοδος αυτή θα χαρακτηριζόταν εξωπραγματική βγαλμένη από ταινία τρόμου, εξαιτίας των τραγικών, αντίξοων καταστάσεων που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει. Άλλοι, πιο αισιόδοξοι, που τρέφουν όραμα και ελπίδα για κάθε επόμενη μέρα που ξημερώνει, θα έκαναν λόγο για μια ταινία περιπέτειας και φαντασίας, στην οποία ένα μαγικό λυχνάρι εμφανίστηκε μπροστά τους, πραγματοποιώντας μια απλή αλλά απερίσκεπτη ευχή «Μακάρι, να άραζα σπίτι μου χωρίς να πρέπει να κάνω τίποτα τώρα!»
Ο πλανήτης μας φαίνεται να έχει αδρανοποιηθεί, αλλά η νέα γενιά είναι εδώ για να το διαψεύσει!

*Ευχαριστούμε τα παιδιά που όλοι μαζί κατέθεσαν τις απόψεις-έργα τους δείχνοντας ενότητα και δημιουργικότητα στον ελεύθερο τους χρόνο. Το κείμενο δημιουργήθηκε χωρίς κανένας να βγει απ’ το σπίτι.

Γιώργος Τριανταφύλλου από Κοζάνη.
Μαρία Ιωακειμίδου από Θεσσαλονίκη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις