Ο Δρομος δεν ειναι παιχνιδι

 




«Ο Δρόμος δεν είναι παιχνίδι», μια καμπάνια του δικτύου ελεύθερης έκφρασης μαθητών- φοιτητών απ’ όλη την Ελλάδα Change the world GR, που είναι αφιερωμένη στους φίλους μας, που αδίκως έχασαν τις ζωές τους στον δρόμο με σκοπό να μην χαθούν και άλλοι. Η καμπάνια χωρίζεται σε 3 μέρη. Ξεκίνησε από το δίκτυο μας μέσω των λογαριασμών όλων μας στο instagram που προωθήσαμε όλοι, μηνύματα και εικόνες με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση των συνομηλίκων μας τα οποία έφτασαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην συνέχεια δώσαμε σε 100 παιδιά απ’ όλη την χώρα 60 από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και 40 από τις υπόλοιπες πόλεις, μια σειρά ερωτήσεων με σκοπό να πιάσουμε έναν ενδεικτικό «παλμό» πάνω στα θέματα οδικής και κυκλοφοριακής παιδείας και το τρόπο που λειτουργούν αυτοί και οι γύρω τους ως πεζοί-οδηγοί. Ενώ στο τέλος συλλέξαμε προτάσεις και απόψεις πάνω στο ζήτημα και τρόπους επίλυσης του, που θα πρέπει να λάβει υπόψιν ο κόσμος.

Απαντήσεις και ερωτήσεις με δείγμα 100 νέους..

Γνωρίζουν άραγε οι νέοι όσα πρέπει για την ασφαλή οδήγηση και κυκλοφορία;

Το 2% του δείγματος δηλώνουν πως δεν έχουν λάβει ποτέ καμία ενημέρωση σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν για την οδική - κυκλοφοριακή παιδεία και τα τροχαία δυστυχήματα, το 5% πως έχουν ελάχιστη ενημέρωση, το 29% πως απλά έχουν ακούσει κάποια πράγματα, το 52% πως γνωρίζουν για το θέμα και το 13% πως γνωρίζουν καλά. Στο ερώτημα αν ως πεζοί έχουν ίση ή μεγαλύτερη ευθύνη με τους οδηγούς όταν κινούνται στους δρόμους, οι 74 απαντάνε πως ναι ενώ  οι 26 ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στους οδηγούς.  

Διαβάσεις και σηματοδότες…

Οι 52 απ’ τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως περνάνε μόνο ελάχιστες φορές απ’ τις διαβάσεις ως πεζοί, οι 45 πως πάντα ενώ οι 5 ποτέ τους. Σχετικά με το αν ως πεζοί συμβουλεύονται τους φωτεινούς σηματοδότες και κινούνται ανάλογα με αυτούς, το 5% απαντάνε πως όχι, το 42% μερικές φορές και Ναι το 53%.

Ως επιβάτες-οδηγοί…

Στην οδική συμπεριφορά, σημειώνεται ένα 10% ανηλίκων που δηλώνουν πως οδηγούν αυτοκίνητο ή μηχανάκι χωρίς δίπλωμα. 50 απ’ τους ερωτηθέντες (36 ανήλικοι 14 ανήλικοι) απαντάνε πως ανεβαίνουν σε μηχανάκι είτε ως οδηγοί είτε ως συνοδηγοί με τους 22 εξ’ αυτών όμως να μην φοράνε κράνος. Σχετικά με το εάν φοράνε ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο οι 60 απάντησαν Ναι πάντα, οι 26 μερικές φορές και οι 14 ποτέ!

Σχετικά με την συμπεριφορά των γονέων, οι νέοι απαντούν.

70 παιδιά δηλώνουν πως οι γονείς τους, δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς να διασχίσουν την διάβαση ενώ τα υπόλοιπα 30 πως όχι! Εντυπωσιακό είναι ότι στο εάν οι γονείς τους βρίζουν ή χειρονομούν όταν οδηγούνε, το 59% δήλωσε πως ναι και το 41% αυτών πως όχι! Συγκλονιστικό είναι πως το 33% των γονέων τυχαίνει να μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν.

Πιο ασφαλές το αυτοκίνητο, λιγότερο ασφαλές το μηχανάκι, στην μέση το ποδήλατο.

Σχετικά με τη χρήση του ποδήλατου οι απόψεις είναι «τσίμα-τσίμα» με 50 απ’ τους ερωτώμενους να το θεωρούν ασφαλές και τους άλλους 50 όχι ( το 44% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιούν ποδήλατο, το 42%  το χρησιμοποιούν χωρίς κράνος και μόνο το 15% με κράνος) το μηχανάκι θεωρείται από 70 έναντι 30 το λιγότερο ασφαλές και τέλος από 91 έναντι 9 περισσότερο ασφαλές τα αυτοκίνητο.

52 συνολικά νέοι έχουν έρθει μάρτυρες σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα, με τους  20 απ’ αυτούς να έχουν εμπλακεί κιόλας.

Τέλος οι 9 στους 100, έχουν επιβιβαστεί σε όχημα ατόμου υπό την επήρεια αλκοόλ και οι 5 εκ των 100 σε όχημα κάποιου που δεν γνωρίζανε.

 

Οι προτάσεις και οι απόψεις των νέων για καλύτερη οδική παιδεία και ασφάλεια στους δρόμους.

 

1) Ζητάμε απ’ την πολιτεία να μεριμνήσει και να εντάξει τα μαθήματα οδικής παιδείας στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να είναι μορφωμένοι πάνω στα ζητήματα οδικής-κυκλοφοριακής παιδείας, καθώς σήμερα επικρατεί ένα «χάος» λόγω οδηγών και πεζών που έχουν έλλειψη βασικών γνώσεων πάνω στο θέμα.

 

2)Σημειώνουμε πως η επιμόρφωση από επαγγελματίες της τροχαίας στο ζήτημα είναι αποτελεσματική, καθώς όσοι από εμάς που έχουμε παρακολουθήσει κάποια σχετική διάλεξη, έχουμε στιγματιστεί και προσπαθούμε να ακολουθούμε στο μέγιστο τις οδηγίες των ειδικών. Για αυτό και ζητάμε απ’ τις μονάδες τροχαίας και τις υπόλοιπες οργανώσεις να συνεχίσουν την δουλειά που κάνουνε σε πιο εντατικούς ρυθμούς, απευθυνόμενοι σε όλο και περισσότερο κοινό, γιατί εξακολουθούν να είναι αρκετοί όσοι ακόμα δεν έχουν λάβει την κατάλληλη ενημέρωση.

 

3) Κρίνουμε απαραίτητη την προβολή επιμορφωτικών προγραμμάτων απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ώστε η κουλτούρα του ασφαλούς δρόμου να γίνει έμφυτη σε κάποιους δέκτες, οι οποίοι δυστυχώς προτιμούνε να παρακολουθούν λιγότερο εποικοδομητικά προγράμματα, παραμένοντας ανάλγητοι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

 

4)Ζητάμε απ’ τους γονείς και εκπαιδευτικούς να δείξουν πρώτοι το καλό παράδειγμα, τηρώντας πρώτοι αυτοί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ως οδηγοί και ως πεζοί.

 

5) Ζητάμε απ’ τους οδηγούς να μάθουνε επιτέλους τι σημαίνει διάβαση και να σταματάνε στο κόκκινο γιατί μόνο λίγοι το κάνουνε.

 

6) Ζητάμε απ’ τους νέους φίλους μας να κατανοήσουν ότι το αμάξι και το μηχανάκι δεν είναι μαγκιά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους, διότι μπορεί από εργαλείο να γίνουν όπλο εάν δεν τα διαχειριστούμε ορθά.

 

7) Ζητάμε από μεγάλους και μικρούς να ξεκινήσουν να διαβάζουνε και να επιμορφώνονται απ’ το διαδίκτυο για το θέμα τροχαία ατυχήματα.

 

Η Ομάδα του Change the World GR – Υπεύθυνος καμπάνιας ο Γιώργος Τριανταφύλλου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις