ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 5 ΝΕΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ‘21

 

 Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 200 χρόνια, ξέσπασε η επανάσταση των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους. Από την δημιουργία του, το σύγχρονο Ελληνικό κράτους τιμάει αυτή την επέτειο με παρελάσεις, εκδηλώσεις και άλλες γιορτές. Παρόλα αυτά, δεν είναι οι επίσημες τελετές η ουσία της επετείου. Η συνείδηση του ιδίου του λαού για αυτό το συμβάν είναι η πραγματική επέτειος. Οι συλλογικές μνήμες μας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θυμόμαστε και τιμούμε αυτούς τους αγωνιστές, που αν και ατελείς όντας άνθρωποι, κατάφεραν να μας προσφέρουν το ύψιστο αγαθό: την Ελευθερία μας.

 Έτσι και εμείς, οντάς νέοι, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτήν την επέτειο και γράψουμε τι σημαίνει για εμάς αυτή η ημέρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Γιαντσελίδης, 18 ετών, φοιτητής στους Τοπογράφους Μηχανικούς του ΑΠΘ:

 «Για εμένα η επανάσταση του ‘21 αποτελεί πηγή έμπνευσης. Οι Έλληνες τότε, δεν έμειναν στάσιμοι, θαυμάζοντας απλά τους ένδοξους προγόνους τους. Άδραξαν την ημέρα και άλλαξαν την ζωή τους, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι και εμείς σήμερα δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το παρελθόν, ως πηγή υπερηφάνειας. Αντίθετα, πρέπει να φροντίσουμε να βελτιώσουμε το παρόν μας, ώστε να γίνουμε, εν τέλη, περήφανοι για τα δικά μας επιτεύγματα.»

 Παρόλα αυτά, μια σύγχρονη λυπηρή αλήθεια επισημαίνει ο Γιάννης Σαριδάκης, 18 ετών, φοιτητής Γεωπονίας στο ΠΘ:

 «Η επέτειος της επανάστασης του 1821 μου θυμίζει τους σκληρούς αγώνες και τις θυσίες που έκανε όλο το έθνος μας για να απελευθερωθεί από την Οθωμανική κατοχή. Ωστόσο δεν μου αρέσει που αυτή η επέτειος χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας και άμβλυνσης του μίσους μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.»

 Παράλληλα την διδακτική αξία του αγώνα τους 21 επισημαίνει ο Θάνος Φούφουλας, 18 ετών, φοιτητής Γεωπονίας-Ιχθυολογίας του ΠΘ:

 «Για εμένα η επανάσταση του ‘21 έχει διδακτική σημασία. Πρώτον θεωρώ ότι πρέπει να ενστερνιστούμε και να σεβαστούμε τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και να εντάξουμε αυτό μήνυμα στις ζωές μας ώστε να μην είμαστε ποτέ ξανά υπόδουλοι κανενός. Δεύτερον αυτό που πρέπει να δούμε όλοι είναι το κομμάτι της ευγενούς άμιλλας και της αρμονικής συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού στόχου και να βάζουμε στην άκρη τις μικροδιαφορές. (σε αντίθεση με τους αγωνιστές και το ξέσπασμα του εμφυλίου εν καιρώ πολέμου).»

 Πιο πεσιμιστική, αλλά και ταυτόχρονα, με πολλά ερωτήματα φαίνεται η Σοφία Παπαδογιάννη, 13 ετών μαθήτρια από την Θεσσαλονίκη:

 «25η Μαρτίου. Όποιον Έλληνα και αν ρωτήσεις ξέρει αυτήν την ημερομηνία ως μία εθνική γιορτή, επέτειο της αρχής της επανάστασης κατά των «βάρβαρων» Τούρκων που είχαν σκλαβώσει την Ελλάδα μας. Όμως αλήθεια τι σπουδαίο έχει πλέον η Ελλάδα; Υπάρχει ακόμα κάτι που να τη κάνει να διαφέρει από τις άλλες τόσο «υποδεέστερες» χώρες; Γιατί κάποιος να καμαρώνει που είναι Έλληνας αφού η σημερινή  Ελλάδα στον κόσμο δεν είναι παρά μια αδύναμη χώρα, που οι μεγάλες δυνάμεις είναι έτοιμες να την εξολοθρεύσουν άμα θελήσουν;  Και η γιορτή της 25ης Μαρτίου τί ιδιαίτερο έχει για τους Έλληνες; Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που αναρωτιούνται σε τι έχει καταλήξει η κάποτε τόσο δοξασμένη Ελλάς, και εύχονται η νέα γενιά να ξαναφέρει στην Ελλάδα τον ελληνισμό της...»

 Τέλος, την ανάγκη να τιμήσουμε τους προγόνους μας για τους αγώνες που έκαναν, τονίζει ο Δημοσθένης Ξεφτέρης, 18 ετών, φοιτητής Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

 «Η επέτειος της επανάστασης της 25ης Μαρτίου. Αυτή η μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα καθώς γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του Τουρκικού ζυγού.  Αυτή η μέρα πάντα μου θυμίζει την δύναμη που έχουμε ως έθνος όταν η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Συμβολίζει την ενότητα για το κοινό καλό, την τόλμη και την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, της οποίας το μέγεθος αποτυπώνεται στην αυτοθυσία προκειμένου η χώρα να είναι ελεύθερη. Χρέος μας λοιπόν είναι να αποδώσουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.»

Επιμέλεια κειμένου- ο συντονιστής της ομάδας Change The World Gr, Κωνσταντίνος Γιαντσελίδης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις