Η επιπονη αληθεια για τις τρανς γυναικες στην σημερινη κοινωνια

 

Γράφει το μέλος της ομάδας ελεύθερης έκφρασης νέων “Change The World Gr” Θάνος Φούφουλας. 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι γεγονός πως πρέπει να αποκτήσουμε μια πιο διεισδυτική ματιά και να δούμε και κάποιους αφανείς ήρωες που δυστυχώς ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Ο λόγος γίνεται για τις τρανς γυναίκες οι οποίες δεν χαίρουν της ίδιας κοινωνικής μεταχείρισης από το σύνολο καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω επιβεβλημένων νορμών είναι πολύ αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντί τους.

 Ποιες είναι όμως οι τρανς γυναίκες;

 Τα σημερινά πρότυπα δυστυχώς επιβάλλουν το δυαδικό φύλο το οποίο καθορίζεται από τα γεννητικά όργανα. Έτσι με την πρώτη τους ανάσα οι άνθρωποι μπαίνουν στο πρώτο τους  κουτί, χωρίς τη θέληση τους. Στο κουτί του άντρα και της γυναίκας. Ωστόσο μια μερίδα ανθρώπων δεν αποδέχεται αυτή την κατηγοριοποίηση καθώς αισθάνεται δυσφορία στο φύλο που του αποδόθηκε. Αυτή και είναι και η τρανς ταυτότητα. Πρόκειται για ανθρώπους «παγιδευμένους» σε ένα ξένο σώμα. Οι τρανς γυναίκες, γεννήθηκαν με αρσενικά γεννητικά όργανα και φαινότυπο γεγονός με το οποίο δεν μπορούν να συμπλεύσουν και έτσι είτε προχωρούν στη φυλομετάβαση είτε εναρμονίζονται με το κοινωνικό γυναικείο πρότυπο.

  Η δυσκολία στην καθημερινότητα των γυναικών αυτών έγκειται σε πολλά επίπεδα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται το γεγονός πως σε όλα τα επίσημα έγγραφα δηλώνονται με τις αρσενικές αντωνυμίες. Τα χειρότερα όμως προβλήματα πηγάζουν από την κοινωνία. Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων οι τρανς γυναίκες είναι ταυτισμένες με την αρνητική έννοια της εκπόρνευσης, την αρρώστια και τη μη κανονικότητα (στα πλαίσια της «ετεροκανονικής» κοινωνίας) ως αποτέλεσμα την μη εύρεση εργασίας, πολλές φορές την μη αποδοχή από την οικογένεια και την άσκηση οικογενειακής βίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και γενικότερα την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

 Είναι ολοφάνερο πως είναι καιρός πλέον η πολιτεία να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την εξάλειψη της ανισότητας αυτής. Επιτακτικές κρίνονται οι αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και η επιμόρφωση της υπόλοιπης κοινωνίας μέσω προγραμμάτων και της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Εξίσου αναγκαίο είναι όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουμε έναν πιο ανθρωπιστικό τρόπο σκέψης και πράξης με βασικό άξονα τον αλληλοσεβασμό και την ευημερία όλων. Ίσα δικαιώματα για όλους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις