Γυναίκες ικανές για τα πάντα - Τρείς γυναίκες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο

 


Γράφει το μέλος της ομάδας ελεύθερης έκφρασης νέων “Change The World Gr” Γιάννης Καράγιαννης Τσανίδης.

      Αναμφίβολα τα τελευταία 150 χρονιά, η επιστήμη είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε διάφορους τομείς της, από διαστημικές αποστολές είτε επανδρωμένες είτε όχι, από την χημεία και την σχάση του ατόμου έως και στον κλάδο της πληροφορικής. Πολλές φορές όμως δεν ακούγεται η συμβολή των γυναικών αλλά και οι πρωτιές που σημειώνουν σε όλους τους κλάδους. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που θα αναφερθούν λίγες, από τις πολλές, επιστήμονες γυναίκες των τελευταίων ετών, που διέπρεψαν στον κλάδο τους και όχι μόνο.

     Θα ήταν αδυνάτων να μην αναφερθούμε στην Μαρία Κιουρί, η οποία ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε την ραδιενέργεια. Η αρχή έγινε με την μελέτη των εργασιών του Μπεκερέλ (1981), που είχαν θέμα την ακτινοβολία που εξέπεμπαν τα άλατα του ουρανίου, οπού ο ίδιος την παρότρυνε να ασχοληθεί με αυτά τα φαινόμενα. Έτσι και έκανε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το οποίο της παραχώρησε ένα μικρό υπόγειο χώρο, με στοιχειώδη εξοπλισμό, για να πραγματοποιήσει τις έρευνές της. Με ό,τι είχε διαθέσιμο, κατάφερε να αποδείξει ότι οι ακτίνες είναι μια ιδιότητα των ατόμων του ουράνιου και η ένταση της ακτινοβολίας είναι ανάλογη της ποσότητας. Επίσης με την βοήθεια του συζύγου της, ανακάλυψαν το πολώνιο το οποίο πήρε το όνομα του προς τιμήν της πατρίδας της Κιουρί και τον ίδιο χρόνο (1898) ανακάλυψαν και το ράδιο. Επιπρόσθετα, οι Κιουρί, ανακάλυψαν ότι το ράδιο κατέστρεφε τους καρκινικούς όγκους και τελειοποίησαν την θεραπεία το 1906,  όταν υπολόγισαν τις σωστές δόσεις για θεραπεία με ράδιο. Τέλος το 1903 η Μαρία Κιουρί έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον ίδιο χρόνο το ζεύγος Κιουρί βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, το 1911 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Χημείας και ακολουθήσαν πολλοί ακόμα τίτλοι και αναγνωρίσεις παγκόσμιος.

     Σημαντική πρωτιά κατέλαβε και η Mae Carol Jemison σπάζοντας κάθε ρατσιστική προκατάληψη, καθώς είναι η πρώτη μαύρη γυναικά που ταξίδεψε στο διάστημα, συμμετέχοντας σε αποστολή της NASA ως ειδικός αποστολής στο Space Shuttle Endeavour. Αρχικά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με πτυχία στη χημική μηχανική καθώς και αφρικανικές και αφροαμερικάνικες σπουδές. Έπειτα πηρέ πτυχίο ιατρικής, όπου και άσκησε το επάγγελμα για 3 χρονιά. Η Jemison επιδίωκε να εργαστεί στην ΝΑSA, ως αστροναύτης, οπού και έκανε δυο φορές αίτηση στο πρόγραμμα αστροναυτών για να την δεχτούν. Η δουλειά της ήταν πριν από την έναρξη της μεταφοράς με λεωφορείο, περιελάβανε δραστηριότητες υποστήριξης εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα και επαλήθευση λογισμικού υπολογιστών. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1989, επιλέχθηκε να ενταχθεί στο πλήρωμα STS-47 ως Ειδικός Αποστολής 4 και ορίστηκε επίσης Επιστημονικός Ειδικός Αποστολής, ένας νέος ρόλος αστροναύτη που δοκιμάστηκε από τη NASA για να επικεντρωθεί σε επιστημονικά πειράματα. Τέλος κατάφερε να αποσπάσει πολλά βραβεία και επαίνους όπως τα Βραβείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Essence 1988, 1990 Gamma Sigma Sigma Γυναίκα της Χρονιάς, 1991 οι 10 εξαιρετικές γυναίκες της McCall για τη δεκαετία του '90  και αλλά πολλά.

     Σημαντική ήταν και η συμβολή της Σιεν-Σιούγκ Βου, στον τομέα της πυρηνικής φυσικής. Συγκεκριμένα συνέβαλε στην διαχωρισμό του ουράνιου. Το 1944 ξεκίνησε να εργάζεται στο Columbia University ως ερευνήτρια για το Πρόγραμμα Μανχάταν (Αγγλο-αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων). Τα αποτελέσματα του οποίου είδε να εφαρμόζονται στην συντριβή της Ιαπωνίας. Επίσης είναι γνωστή για την διεξαγωγή του πειράματος  Wu.  Αυτή η ανακάλυψη είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοί της Tsung-Dao Lee και Chen-Ning Yang να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1957) , ενώ η ίδια η Wu απονεμήθηκε το εναρκτήριο βραβείο Wolf στη Φυσική το 1978. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wu σοκαρίστηκε για το σεξισμό στην αμερικανική κοινωνία, όταν έμαθε ότι στο Μίτσιγκαν δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να χρησιμοποιούν την μπροστινή είσοδο, και αποφάσισε να σπουδάσει στο πιο φιλελεύθερο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια. Η εμπειρία της στην πειραματική φυσική προκάλεσε συγκρίσεις με τη Marie Curie και της δόθηκαν τα ψευδώνυμα της  «Πρώτη Κυρία της Φυσικής», την «Κινεζική Madame Curie» και τη «Βασίλισσα της Πυρηνικής Έρευνας». Φυσικά και η Wu κέρδισε πολλά βραβεία και τίτλους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις